17-åring döms för dråpförsök

Publicerad

Den 17-åring som stått åtalad för försök till dråp, efter att ha misshandlat sin vän brutalt med en hantel, har nu dömts av Jönköpings tingsrätt. Pojken döms till elva månaders sluten ungdomsvård.

Det var i september förra året som 17-åringen, upprepade gånger slog sin vän med en hantel i huvudet. Slagen orsakade bland annat flera frakturer i pojkens skallben och blödningar i hjärnans ytskikt. 17-åringen var drogpåverkad kvällen då allt inträffade, och uppger att han inte minns någonting från själva händelsen.

Pojken har erkänt att han gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel, men förnekar att avsikten var att döda. Han har ingen förklaring till varför han slog.

Sluten ungdomsvård

Under torsdagen meddelades domen. Brottet motsvarar fem och ett halvt års fängelse, men eftersom pojken bara var 16 år vid själva händelsen döms han istället till elva månaders sluten ungdomsvård. Han ska dessutom betala dryga 100.000 kronor i skadestånd till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.