Huset i Anneberg i Nässjö kommun som förstördes i en brand och där en kvinna hittades avliden. Foto: SVT/Sandra Wennergren

17-åring som misstänks för mordbrand i Anneberg inte psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som har stått inför rätta misstänkt för mord, grov mordbrand och ofredande i samband med att en kvinna avled i en brand i Anneberg lider inte av någon psykisk störning. Det visar den rättspsykiatriska bedömningen som gjorts av pojken.

När rättegången mot 17-åringen, som är hemmahörande i Örebro län, avslutades i Eksjö tingsrätt i maj yrkade åklagaren på att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den undersökningen är nu klar och visar att pojken inte lider av någon psykisk störning.

Pojken som var 16 år då händelsen i Anneberg inträffade har medgett att att det var han som tände eld i huset, men uppgav i förhör att han inte trodde att kvinnan var kvar och att det inte var hans mening att hon skulle dö.

Mordbrand Anneberg

Han är åtalad för att tillsammans med två kamrater tidigare under samma dag trakasserat den 68-åriga kvinna som bodde i huset.

Tingsrätten tar ställning till dom

Åklagaren Helene Thomasson säger till SVT att hon nu har en vecka på sig att yttra sig om den rättspsykiatriska bedömningen. Även försvaret får möjlighet att yttra sig.

– Efter det kommer Eksjö tingsrätt att fortsätta sin överläggning. Vad gäller uppsåtet är det en prövning som rätten får göra, säger Thomasson.

Åklagaren har yrkat på att 17-åringen ska dömas till sluten ungdomsvård.

Vad gäller hans båda kamrater, en flicka och en pojke i samma ålder, har åklagaren yrkat på att flickan ska dömas till ungdomstjänst och pojken till ungdomsvård. De var åtalade för ofredande och för att inte ha larmat om branden.

Detta är en rättspykiatrisk undersökning

En större rättspsykiatrisk undersökning (RPU) görs för att ta reda på om en person, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Utredningen görs av Rättsmedicinalverket. Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.

När utredningen är klar skickas ett utlåtande till domstolen. Resultatet av undersökningen kan ha avgörande betydelse för om personen döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos. Domstolen är fri att döma till fängelse oavsett vad utlåtandet säger.

2019 genomfördes 573 rättspsykiatriska undersökningar. Av dessa bedömdes 59 procent ha en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbrand Anneberg

Mer i ämnet