Foto: SVT

17 nya ambulansmedarbetare föreslås till Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjukvården i länet bör få totalt 17 nya medarbetare och två nya dagambulanser. Det föreslås i ett tjänstemannaförslag som också innebär att dygnarbetspassen tas bort.

Förslaget förs fram av sjukvårdsdirektör Agneta Jansmyr och hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig efter en översyn av verksamheten. Nu ska frågan beredas politiskt i nämnden för folkhälsa och sjukvård för att sedan kunna föras in i budgeten för 2019. Beslut fattas av regionfullmäktige i höst.

Allt som allt beräknas förändringarna kosta 34,1 miljoner kronor. I den kostnaden ingår också att täcka det underskott som verksamheten dragits med i flera år.

2014 slogs ambulansverksamheten i Jönköping, Höglandet och Värnamo samman. Året därpå togs dygnpassen bort i Jönköping, medan de behölls på Höglandet och i Värnamo. Nu är tanken att de ska bort överallt. Hela länet får därmed en gemensam arbetstidsmodell.

17 nya tjänster

I grundförslaget ingår inga nyanställningar eftersom uppdraget var att lämna ett kostnadsneutralt förslag. Men ambulanssjukvårdens ledningsgrupp som utrett frågan åt sjukvårdsdirektörerna kommer med två alternativförslag. Det första innebär 17 nyanställningar, medan det andra skulle betyda 34 nya tjänster.

Sjukvårdsdirektörerna har valt att förorda alternativförslag ett – alltså att 17 nya medarbetare anställs. Det ska också innebära att insatstiderna kortas.

Enligt förslaget ska två nya ambulanser inrättas, men var de ska placeras pekas inte ut. Det blir en uppgift för ledningen för ambulanssjukvården, om förslaget införlivas i budgeten.

I förslaget ingår att fler ambulanser ska få aktiv nattarbetstid och att jour införs på ambulanser som inte brukar användas så mycket nattetid.

Översynen har gjorts med anledning av de tidigare budgetunderskotten och det nya arbetstidsavtalet med Vårdförbundet, där avsikten är att undvika dygnarbetspass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.