Foto: SVT

27-åring dog i arresten – nu utreder JO händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att åklagaren lade ner utredningen om misstänkt tjänstefel efter att en 27-årig man hittats död i polisens arrest i Jönköping, ska Justitieombudsmannen granska händelsen. Anledningen är att en släkting anmält polisens agerande.

Det var i november 2015 som 27-åringen hittades livlös i arresten i Jönköping. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. 

Blev sämre under transport

Mannen, som var från Värmland, vårdades på ett behandlingshem i Jönköpings län och det var under en permission som han omhändertogs av polis. Hans tillstånd var först så dåligt att han fördes till sjukhus, men senare samma dygn bedömdes han vara bättre och transporten mot behandlingshemmet påbörjades.

Men 27-åringen tillstånd försämrades under färden och transporten fick avbrytas. Istället omhändertogs han och placerades i arresten i Jönköping. Efter mindre än en timme hittades han livlös.

Kräver yttrande från polisen

JO har tagit del av den nedlagda förundersökningen och har beslutat att i ett särskilt ärende utreda Polismyndighetens hantering av fallet. Bland annat begärs yttrande från polisen om hur tillsynen av 27-åringen var under tiden i arresten, hur den har dokumenterats samt hur överväganden gjordes i frågan om 27-åringen borde undersökts av läkare. Frågan ställs också vilken kontroll polisen haft över mannens tillgång till sina personliga tillhörigheter. I en påse ska det ha funnits olika läkemedel.

Den anhörige vill, enligt anmälan till JO, få svar på vad som egentligen hände i arresten under natten och hur beslutet kunde fattas att placera 27-åringen där, trots att han inte mådde bra.

Senast den 15 maj ska svaret från Polismyndigheten vara Justitieombudsmannen till handa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.