Hallby handboll spelar i högsta serien. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

53 års väntan över – Hallby spelar i handbollens finrum

Publicerad

Hallby handboll har inte spelat i högsta serien på 53 år. Men nu är de tillbaka och redo för spel i Handbollsligan.

– Det är klart att det är roligt att vi äntligen har tagit steget upp, säger mittsexan Robin Svensson.

Inför säsongen har Hallby gjort klart med fyra nya spelare. Två av dem; Martin Mårtensson och Adam Tumba, kommer från klubbar i högsta serien.

– Vi kommer att ha väldigt stor nytta av dem, för de har varit med i situationer som många i andra i laget inte varit med om, säger tränaren Jesper Östlund.

”Inga junioravslut”

Vad ska ni göra för att inte bli ett strykgäng i högsta serien?

– Det gäller att ha tålamod och inte bjuda motståndarna på enkla omställningar. Sedan gäller det att vi har kyla och inte tar junioravslut. Även om killarna inte är juniorer så kan de ta lite för snabba avslut, säger han och ler.

Småländsk anda

Arenan i Idrottshuset som Hallby spelar sina hemmamatcher i uppfyller alla krav och regler för spel i högsta serien. Enligt styrelseledamoten Peter Ek har klubben inte dragit på sig höga kostnader som ska äventyra ekonomin.

– Vi har en bra bas att stå på. Vi gnetar på i småländsk anda, vi svävar inte ut bara för att vi spelar i högsta ligan utan vi försöker jobba långsiktigt och förnuftigt, säger han.

Ska hålla sig kvar

Vad kan publiken ha för förväntningar på er i år?

– Förväntningarna är att vi ska gå in varje match och kämpa och slita oavsett vad det står på tavlan. Det kommer inte att räcka i alla matcher men jag är övertygad att vi kommer ta de poäng som behövs om vi jobbar efter det hela säsongen, säger Jesper Östlund.

Vad har ni för målsättning denna säsong?

– Vi ska hålla oss kvar. Om det är via kval eller inte spelar ingen roll, säger Robin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.