Foto: TT

650 körde för fort – här åkte flest fast

Publicerad

Sista veckan i augusti, vecka 34, var det nationell trafikvecka och i polisregion Öst åkte 650 fortkörare fast. Flest av dessa återfanns i lokalpolisområde Vätterbygden.

239 bilister i polisområde Jönköping stoppades vid den senaste trafikveckan efter att de hade kört över rådande hastighetsbegränsning. På Höglandet åkte 44 bilister fast och i Värnamo 24. Samtliga fick böter.

Lokalpolisområde Vätterbygden är det polisområde i hela polisregionen som hade flest fortkörare före Eskilstuna som hade 95. I hela polisregionen var det 650 förare som inte kunde hålla hastigheten.

Så kan liv räddas

Kommande vecka väntar polisen återigen ha ett antal fartkontroller, både på små och stora vägar. Polisen skriver att syftet med trafikveckorna inte är att få fast så många som möjligt utan försöka minska antalet döda och skadade i trafiken.

Om alla höll hastighetsbegränsningarna räknar man med att ca 100 liv om året skulle kunna räddas. Om alla bara sänkte hastigheten med i snitt 1 km/h skulle 15 liv per år räddas, enligt Trafikverket.

Så här kan det gå till då man åker fast för fortkörning. Se klipp från tidigare i år.

Här åkte man fast under v 34

Lpo Eskilstuna95Lpo Nyköping7Lpo Katrineholm30Lpo Norrköping81Lpo Linköping43Lpo Motala18Lpo S:a Vätterbygden239Lpo Värnamo24Lpo Höglandet44

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.