Bilden föreställer någon annan. Foto: Arkivbild

Advokat JO-anmäler Jönköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

En åtalad man önskade att få skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot sitt missbruk. Men socialtjänsten i Jönköping hann inte göra klart utredningen vilket medförde att mannen istället fick sitta i fängelse, enligt hans advokat. Advokaten anmälde också Jönköpings kommun till Justitieombudsmannen (JO).

Enligt anmälan var mannen häktad för bland annat misshandel och advokaten skriver att hans klient var motiverad att ta emot vård.

Jönköpings tingsrätt förordnade Kriminalvården att utreda mannens vårdbehov och en frivårdsinspektör kontaktade socialtjänsten i Jönköping. De fick ungefär en vecka på sig att göra sin del av utredningen.

Hann inte avsluta

Men dagen innan utredningen skulle vara klar blev frivårdsinspektören kontaktad av en socialsekreterare som förklarade att de inte skulle hinna avsluta den till rättegången.

Enligt advokaten ledde detta till att hans klient dömdes till fängelse istället för missbruksvård.

”Det görs gällande att socialtjänsten genom att inte utreda och inte fatta beslut i frågan angående bistånd allvarligt har åsidosatt sina åligganden”, uppger advokaten i anmälan och menar att kommunens agerande urholkar brottsbalken.

Hade personalbrist

Socialtjänsten i Jönköping skriver i sitt svar till JO att de behöver uppemot tre veckor på sig att göra en utredning.

”I det aktuella fallet har handläggningstiden för socialtjänsten varit så kort att det inte kan anses skäligt att socialtjänsten ska kunna fullfölja sitt ansvar”, står det i svaret.

Socialtjänsten uppger också att myndighetssektionen, som hade hand om ärendet, hade personalbrist under perioden när de skulle genomföra utredningen.

”Vid den aktuella tidpunkten prioriterades individer som inte hade några insatser och där situationen befarades bli så akut att de skulle riskera sin hälsa utan någon åtgärd”, skriver socialtjänsten till JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer