Åklagare Linda Schön överklagar tingsrättens dom i Gica fallet till hovrätten. Foto: SVT

Åklagare överklagar dom i Gica-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Linda Schön överklagar domen till Göta Hovrätt i fallet med hemlöse EU-migranten Gheorghe Hortolomei-Lupu, kallad Gica, som misshandlades till döds i en park i Huskvarna den 7 till 8 augusti 2018.

I domen från tingsrätten i slutet av december friades en 16-årig pojke för mord, alternativt vållande till annans död. Enligt domen var det inte fråga om en synnerligen grov misshandel. Han dömdes istället till grov misshandel och ofredande.

En 14-årig pojke, som åklagaren fört bevistalan mot, friades helt i tingsrätten.

Fallet ”Gica”

”Delar inte bedömningen”

Tingsrätten menar att det inte kan uteslutas att någon annan andra orsakat målsägandens död efter att 16-åringen och 14-åringen lämnat platsen. 

– Vi delar inte den bedömningen. Den alternativa förklaringen är praktiskt taget utesluten. Vidare borde bevistalan i sin helhet ha prövats av tingsrätten, säger åklagare Linda Schön, i ett pressmeddelande från Åklagrmyndigheten.

Åklagaren skriver i överklagandet att kompletterande bevisning har och ska inhämtas.

Tror domen står fast

16-åringens advokat Anders Tolke har tagit del av överklagan. Men han väntar sig inga avgörande förändringar när fallet prövas i högre instans.

”Min uppfattning är att tingsrättens dom i de väsentliga delarna kommer att stå fast”, skriver han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet