Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Heimdahl, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping, berättar i videon om varför det är just äldre som löper störst risk att omkomma i en brand. Foto: SVT

Äldre personer överrepresenterade i dödsbränder

Publicerad

Enligt Brandskyddsföreningen är äldre personer och ensamboende överrepresenterade bland omkomna i bostadsbränder. Nu ska fler instanser i Jönköping, till exempel Socialtjänsten, involveras bättre i arbetet för att öka brandsäkerheten för äldre.

I oktober omkom en äldre kvinna vid en bostadsbrand i centrala Jönköping och i september månad blev en äldre kvinna allvarligt skadad vid en brand på ett trygghetsboende i Huskvarna.

– Risker för äldre kan vara att minnet sviktar, det gäller att komma ihåg om man har satt på spisen eller tänt ett ljus och det händer att man glömmer bort det, säger Mattias Heimdahl, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping.

Se över risker i hemmet

Räddningstjänsten samarbetar med bland annat socialtjänsten och andra i samhället som möter äldre för att se vilka risker varje enskild person har i sitt hem när det gäller brandsäkerhet.

Vad kan äldre personer och deras anhöriga göra för att få ett bättre skydd mot brand?

– Det handlar om att eliminera risker. Att ha fungerande brandvarnare och brandsläckare och se över möjligheten att kunna larma om brand uppstår, till exempel med trygghetslarm som kan kopplas till brandlarm. Det finns även så kallad spisvakt som slår av strömmen vid för hög temperatur och det finns även mobila sprinklersystem, säger Mattias Heimdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.