Enligt polisen ska gärningsmannen ha kommit över ungefär 2 000 kronor vid de två registrerade stölderna. Foto: TT/SVT

Äldre personer luras av växlingstricket

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer i Jönköpingstrakten har råkat ut för det så kallade ”Växlingstricket”. Nu varnar polisen för de fingerfärdiga åldringsbedragarna.

I veckan har minst två äldre personer blivit lurade av bedragare som använt sig av det så kallade ”växlingstricket”. Gärningsmannen har sökt upp personerna utanför Ryhovs sjukhus och Värnamo sjukhus och bett om att få växla pengar. Men i samband med att den äldre personen tagit fram plånboken, har åldringsbedragaren lyckats länsa sedelfacket. Tillvägagångssättet är välkänt hos polisen och förekommer på alla platser i landet.

– Det är ett stort problem med sådana här bedrägerier. Människor är av naturen snälla – och då vill man ju så klart hjälpa till om någon vill växla pengar, säger Claes Persson som är chef för polisens Circagrupp, en avdelning som jobbar med åldringsbrott.

– Det här är samtidigt bara ett av många sätt som förekommer när det gäller brott mot äldre.

”Många olika tricks”

Andra vanliga bedrägerier är exempelvis att gärningsmännen står bakom någon i kassan i en butik och ser på när pinkoden slås in.

– Nästa steg är att komma över kortet – och för att lyckas med det finns många olika tricks som bedragarna använder sig av, konstaterar Claes Persson.

Handlar om fingerfärdighet

Enligt polisen i Jönköping ska gärningsmannen ha kommit över ungefär 2 000 kronor vid de två registrerade stölderna. Och man varnar nu för bedrägeriet.

”Låt inte någon komma för nära, ett kännetecken är att tjuven är påträngande” meddelar polisen.

– Det handlar om fingerfärdighet hos tjuven. Och de väljer sina offer. Det enda man kan säga är egentligen att uppmana människor att försöka ha koll på sina tillhörigheter, säger Claes Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedragare lurar äldre

Mer i ämnet