Foto: Arkivbild SVT

Äldreboende underbemannat nattetid – kommun hotas med vite

Publicerad

Äldreboendet Junegården i Jönköping har för låg bemanning nattetid. Det konstaterar IVO efter en oanmäld inspektion. Kommunen hotas nu med vite om inte förhållandena förbättras.

Det var efter att en anhörig slagit larm som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjorde ett oanmält besök på äldreboendet i slutet av förra året. Junegården, som har 67 platser för boende, bemannades då endast av tre personal nattetid vilket IVO menar är otillräckligt.

IVO anser att det behövs minst sex personal för att bemanna de sex avdelningarna som är fördelade på tre plan, för att de boende utan dröjsmål ska kunna få hjälp och stöd.

Jönköpings kommun har nu fram till den 1 augusti på sig att stärka bemanningen på Junegården. I annat fall kommer vite på 800 000 kronor att utkrävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.