Det är stora skillnader i länets äldreomsorg. Foto: SVT

Äldreomsorgen ska granskas i länet

Publicerad

Äldreomsorgen sticker ut i statistiken om exempelvis anmälda arbetsskador och arbetsrelaterade sjukdomar. Därför vill regeringen att Arbetsmiljöverket startar en inspektion för att de ska ta reda på hur det faktisk ser ut i branschen.

I hela landet anmäldes ungefär 18 000 arbetsolyckor med sjukfrånvaro mellan 2012 och 2016 från arbetsgivare inom äldreomsorgen.

– Regeringsuppdraget är kopplat till att vi ser en oroväckande ökning av antalet arbetssjukdomar inom den här branschen och det är oerhört viktigt att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare för Arbetsmiljöverkets inspektion.

Sticker ut

På arbetsmiljöverket ser man att äldreomsorgen sticker ut i statistiken.

– Vi har sett betydligt fler arbetsskadeanmälningar från äldreomsorgen än från övriga branscher. Hur många av dem som försäkringskassan senare klassade som arbetsrelaterade sjukdomar och skador, det vet vi inte. Enbart att det rör sig om många anmälningar.  Kjell Blom, är utredare på Arbetsmiljöverket, 

Vill minska sjukfrånvaron

Gislaveds kommun och Vetlandas kommun är två av 80 kommuner i landet som kommer granskas i arbetsmiljöverkets inspektion, som kommer genomföras i samarbete med Försäkringskassan.

– Målsättningen med våra inspektioner är att säkerställa att arbetsgivaren följer den lagstiftningen vi har och att de lever upp till de krav som ställs. Men givetvis har vi också ett större syfte. Det är att sjukfrånvaron ska sänkas och att de anmälda arbetssjukdomarna ska minska, säger Britt-Marie Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer