Äldrevård och välfärd – här är SD och M:s budgetförslag

Publicerad

Nu har Sverigedemokraterna och Moderaterna släppt varsin skuggbudget, alltså motförslag till koalitionen i Region Jönköpings län. Satsningarna handlar om förbättrad äldrevård, trygghet, bättre tillgänglighet inom vården och högre löner.

Sverigedemokraternas motförslag till koalitionens budget handlar framförallt om nya satsningar på äldrevård. De vill att patienter över 80 år ska få ett direktnummer till en kontaktperson i vården och att antalet geriatriker vid sjukhusen ska utökas för att optimera vården för de äldre.

– Det finns övertygande evidens att en välfungerande geriatrik kraftig minskar dödligheten när multisjuka äldre ligger på sjukhus. Antalet geriatriker på sjukhusen behöver bli fler, därför skjuter vi till extra resurser för detta, menar regionråd Samuel Godrén (SD), i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna vill se ett införande av hälsokontroller för 80-plussarna samt se vaccinationsprogram mot bältros och lunginflammation, de vill också utlokalisera specialistläkare på vårdcentraler vissa tider.

Kameraövervakning inom regionen

Moderaterna satsar på välfärd och trygghet. Partiet vill göra en lönesatsning på hälso- och sjukvårdspersonal, det handlar om 300 miljoner kronor på fem år. De vill också satsa på utökad kameraövervakning inom regionens verksamheter.

– Region Jönköpings län behöver en ny riktning för arbete, företagande och rejäla satsningar på vår vårdpersonal. Gemensamma krafter måste kunna samlas kring det som är bra i vårt län och samtidigt på allvar rikta in sig på länets accelererande problem av sjuksköterskebrist, utanförskap och kompetensbrist, säger regionråd Malin Wengholm (M) i ett pressmeddelande.

Moderaterna vill även satsa på att premiera särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor och utökat friskvårdsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.