Hundar ska inte bada där det är algblomning. Foto: TT

Algblomning kan vara livsfarligt för hundar

Uppdaterad
Publicerad

Det är algblomningstider och inte minst ska hundägare vara speciellt uppmärksamma. Algblomningen kan vara livsfarlig för de fyrbenta vännerna och i värsta fall kan hunden avliva inom en timme.

– Det är väl för att djuren har munnen lite närmare vattenytan och då är det en större risk att de får i sig vatten, säger Lis-Marie Johansson, som är klinikveterinär på Anicura Djursjukhus Jönköping.

En annan anledning kan vara att hundarna kan slicka på pälsen efter ett bad i algförgiftat vatten.

Den senaste tiden har det i Jönköpings län rapporterats om ett par badplatser där det varit algblomning.

Svårt att se

Det är inte alltid det syns att det pågår algblomning och det kan räcka med väldigt små mängder för att hunden ska bli förgiftad. Bäst är alltså att helt undvika hundbad om man misstänker algblomning.

– Ofta ser det ganska ofräscht ut om det är algblomning. Som tumregel brukar man säga att om man inte ser botten när man är till knädjupt vatten så ska man undvika att bada, säger Lis-Marie Johansson.

Den vanligaste giftalgen är den blågröna algen som blommar när vattnet är som varmast. I samband med blomningen dör algerna och det släpps ut gifter i vattnet. Dessa gifter kan finnas kvar i flera dagar trots att vattnet ser rent ut.

Kan bli snabbt förlopp

Om en hund skulle få i sig förgiftat vatten kan det vara bråttom till veterinär.

– Om det är väldigt milda symptom så kanske hunden bara får lite klåda och då kan man schamponera den. Men blir de verkligen förgiftade så kan de bli vingliga, kräkas, få diarréer, bli illamående. Då ska man snabbt ta sig till veterinär, säger Lis-Marie Johansson.

Hur bråttom är det?

– I det värsta fall om det handlar om nervgifter, så kan hunden avlida inom en timme. 

Ovanligt med förgiftning

Det finns inte något direkt motgift mot algförgiftning utan hunden behandlas symptomatiskt.

– Det innebär bland annat att vi ger dem dropp för att upprätthålla cirkulation i kroppen och man kan behöva framkalla kräkning. Om de får kramper ger vid dem kramplösande mediciner.

Hur vanligt är det att hundar blir algförgiftade?

– Som tur var så är det ändå väldigt ovanligt i våra trakter, jag skulle säga att vi inte ser så många fall på djursjukhuset, säger Lis-Marie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.