Älgtjuren Sune och hans kompis Ragnar har rymt från älgparken. Foto: Skullaryd älgpark

Älgtjurarna Sune och Ragnar på rymmen

Publicerad

Älgparken i Skullaryd mellan Eksjö och Aneby efterlyser två älgtjurar som rymt från inhägnaden. Älgjakten närmar sig och nu hoppas parkens ägare att kunna få hem tjurarna i tid.

Det var i helgen när stormen Knud drog fram som en gran blåste på ett av staketen till inhägnades där Skullaryd älgpark har ett antal älgar. Två av tjurarna tog sig då ut genom staketet.

– Det är brunsttid nu och det luktar älgko lite varstans och de är säkert ute och jagar tjejer, säger Erik Öster, älgparkens ägare.

Födda i parken

De två tjurarna är 3-4 år gamla och är födda i älgparken, men enligt Erik Öster har de inga problem att klara sig i det fria utan hittar säkert mat.

– Just nu tänker de nog inte så mycket på mat i och för sig, det är bara älgkor i huvudet på dem, tror Erik Öster.

Tjurna är stora, med smålandsmått sett. De väger omkring ett halv ton. Ragnar har 18 taggar och Sune 17 taggar.

Efterlysning

Nu har älgparken, som ligger mellan Eksjö och Aneby gått ut med en efterlysning i sociala medier för att få hjälp att hitta tjurarna.

– Vi har fått ett par rapporter och vi ska ge oss ut under dagen nu och se om vi kan hitta dem och locka hem dem igen. Det finns tre älgkor här i vårt hägn också, så det borde vara intressant hemma också, säger Erik Öster.

Älgjakten drar igång om ett par veckor, vad händer om ni inte får hem dem innan dess?

– Då får vi ha en dialog med jägare och andra parter, men jag tror nog att vi ska få hem dem till dess, säger Erik Öster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.