I klippet ovan berättar Hälso- och sjukvårdsdirektören om vad som gäller för provtagning för covid-19. Foto: Fredrik Weibull/SVT.

Alla med milda coronasymtom ska nu provtas

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län utökar nu sin provtagning och smittspårning och de länsinvånare som har milda symtom för Covid-19 ska från och med måndag kontakta sin vårdcentral för att få komma och testa sig.

I klippet ovan berättar Hälso- och sjukvårdsdirektören om vad som gäller för provtagning för covid-19.

Från och med måndag 8 juni kommer provtagning av personer med milda coronasymptom hanteras av alla länets vårdcentraler. Innan har Region Jönköpings län uppmuntrat alla med milda symptom att stanna hemma. Men nu när Jönköpings län befinner sig i ett annat läge under coronapandemin väljer regionen att vidta nya åtgärder.

Corona Jönköping

– Ett provsvar som ger en bekräftelse på att man har en infektion gör att man stannar hemma, då kan vi också smittspåra den personen., säger Mats Bojestig hälso och sjukvårdsdirektör på Region Jönköpings län.

Den som känner lättare symptom i form av hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, hosta, halsont, illamående, värk i muskler och leder ska från och med måndag kontakta sin vårdcentral för rådgivning och instruktioner för provtagning.

Ny smittspårning i länet

Att smittspåra handlar om att se vilka människor en person med covid-19 varit i kontakt med.

– Då kan de människorna också vara observanta på om de har symptom.

Varför gjorde ni inte det redan i mars?

– Vi gjorde det till en början när vi fick det första bekräftade fallet i Sverige, då smittspårde vi alla som kom från Italien och andra länder, men sen blev det så utbrett så det fanns ingen möjlighet att göra detta då. Nu är vi på väg nedåt och då kan det vara aktuellt igen att smittspåra.

Mats Bojestig upplever nu att det finns en möjlighet i länet att testa invånarna genom alla vårdcentraler.

– Man tar kontakt med sin vårdcentral från och med måndag och så får man råd om hur man ska göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet