Alla över 65 år rekommenderas nu en fjärde dos av vaccin mot covid-19 Foto: SVT

Alla över 65 år rekommenderas fjärde vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu en fjärde dos vaccin mot covid-19 för alla som är 65 år och äldre. Och regeringen tar ekonomisk höjd för att hela befolkningen ska kunna ta dos fyra.

– Vi behöver ha en så hög vaccinationstakt som möjligt eftersom det fortfarande finns risk för ökande smittspridning, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköpings län. De äldsta ska prioriteras och påfyllnadsdoserna minskar riskerna för allvarlig sjukdom.

Den fjärde dosen ges minst fyra månader efter tredje dosen. Dessutom omfattas personer mellan 18–64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.

Hela befolkningen

På sikt kan det bli aktuellt att erbjuda ännu fler åldersgrupper en fjärde dos, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

Vid en presskonferens i dag meddelade hon att regeringen skjuter till 1,2 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att genomföra vaccinationer.

– Det gör att vi tar höjd för om ännu större grupper eller hela den vuxna befolkningen skulle behöva en fjärde dos. Vi behöver beredskap för det, säger Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.