Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppostionsrådet Kenth Williamsson (S) och kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) kommenterar i klippet det preliminära valresultatet i Vaggeryd. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Nytt styre kan dröja i Vaggeryd

Publicerad

Den senaste mandatperioden har allianspartierna styrt Vaggeryd tillsammans med Miljöpartiet. Nu förlorar MP sitt mandat och alla allianspartier utom Moderaterna ser ut att tappa mandat.

– Det är tråkigt, jag har tyckt att samarbetet med Miljöpartiet här har fungerat bra, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den styrande femklövern i Vaggeryd har haft en majoritet med 21 av 41 mandat i fullmäktige. Men det preliminära valresultatet visar nu att konstellationen tappar sin majoritet. Står sig resultatet när alla röster har räknats får allianspartierna 18 mandat och därmed saknas tre mandat för ett majoritetsstyre.

Öppen för olika samarbeten

Sverigedemokraterna ökade ett mandat och ser ut att få sju platser i fullmäktige i Vaggeryd. Men något samarbete mellan Moderaterna och SD verkar inte aktuellt.

– De har sagt att de vill sitta i opposition, och då får de göra det, säger Gert Jonsson.

Han betonar att valresultatet är preliminärt och att de inte stänger några dörrar för olika typer av samarbeten.

– Jag vill inte måla in mig i ett hörn redan nu.

Framgång för S

Socialdemokraterna gick framåt i söndagens val och ser ut att gå från elva till 13 mandat. Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) hoppas att partiet nu kan ta plats i styret av kommunen.

– Vi stänger inga dörrar i nuläget. Det viktigaste är att Vaggeryd får en majoritet som kan lösa de framtidsfrågor vi har.

Både Gert Jonsson och Kenth Williamsson tror att det kan ta några veckor innan det är klart vilka som styre kommunen nästa mandatperiod.

I klippet kommenterar kommunalråden i Vaggeryd valresultatet.

Vänsterpartiet 1 (0)

Socialdemokraterna 13 (+2)

Centerpartiet 4 (-1)

Liberalerna 2 (-1)

Kristdemokraterna 4 (-1)

Moderaterna 8 (+1)

Sverigedemokraterna 7 (+1)

Empartiet 2 (0)

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer