Hör Allie berätta om de sexuella trakasserierna som unga på nätet utsätts för. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Allies nätförövare dömdes för sexuellt ofredande

Publicerad

Redan när Allie var elva år fick hon nakenbilder och sexuella förslag från äldre killar och män på nätet. Flera gånger varje dag. Men en av hennes förövare anmäldes och har nu fått sin dom för att ha utnyttjat barn för sexuell posering och sexuellt ofredat Allie och flera andra unga flickor.

– Det var nervöst att vittna inför rättegången, men annars funderade jag inte så mycket på det. Dels var det länge sedan det hände och dels var det inget speciellt, jag fick ju bilder från alla möjliga varje dag, säger Allie, som i dag är 13 år.

Hör Allie berätta mer i klippet ovan.

Den unge mannen som dömts till 60 timmars ungdomstjänst, döms också att betala skadestånd till flickorna. En del av dem har han tvingat att skicka fler lättklädda bilder, genom att hota att offentliggöra de bilder som redan skickats.

”Får det fortfarande då och då”

Antalet brott där vuxna tar sexuell kontakt med barn på nätet har ökat stort. På två år har polisens utredningsgrupp mot internetrelaterade sexualbrott mot barn hanterat 200 procent fler fall.

– Jag visste inte då att det var brottsligt att skicka bilder på det sättet. För mig var det ju inget nytt. Jag fick nästan dagligen bilder, säger Allie.

För henne har de sexuella trakasserierna nu minskat. Hon lägger inte längre till så många okända personer på till exempel snapchat.

– Jag öppnar inte heller längre alla meddelanden, men jag får det fortfarande då och då.

Mannen som dömdes för utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till detsamma samt sexuellt ofredande var vid tiden för brotten 16-17 år. Han kan fortfarande överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.