Arkivbild. Foto: TT

Allt färre vårdas på sjukhus efter trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet trafikskadade som läggs in på avdelning efter att ha varit med om en trafikolycka har minskat rejält de senaste tio åren. Totalt sett i landet är minskningen 35 procent, medan det totala antalet vårdade har varit förhållandevis konstant.

Siffrorna, som Nyhetsbyrån Siren tagit fram från Socialstyrelsen, visar att minskningen är stor även i Jönköpings län. År 2007 vårdades 170,6 trafikskade per 100 000 invånare på sjukhus efter att ha varit med om en trafikolycka. År 2017 var motsvarande siffra 92,4.

– Det är bra att skadorna inte är så allvarliga att man måste läggas in på sjukhus. Det kanske säger något om trafiken och bilarnas säkerhet, säger Urban Nylén, sakkunnig på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Flera orsaker

Men minskningen kan också ha andra orsaker. Till exempel att antalet vårdplatser har blivit färre samtidigt som befolkningen har ökat, menar Urban Nylén.

– Sjukhusen måste prioritera hårdare när det ont om plats, vilket kan leda till att man ruckar på gränsen för vad som kan skötas polikliniskt utanför sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.