Foto: Christine Olsson/TT

Allt fler köper husbil

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler rullar runt på vägarna i ett alldeles eget mobilt hem. Antalet husbilar har ökat med 30 procent de senaste fem åren.

I Jönköpings län finns drygt 3000 husbilar registrerade. Det är över 800 fler än för fem år sen. Största kundkretsen är äldre par i pensionsåldern och flest husbilar, sett till invånarantal, finns i mindre kommuner.

Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

– Pensionärer har blivit mer äventyrliga. De har kanske sålt huset eller båten och har då både tid och pengar för att åka ut och upptäcka nya områden i Sverige och Europa med husbil, säger Jimmie Öbom, före detta chefredaktör på branschtidningen Husbil och Husvagn, till Sirén.

Husbilarna har utvecklats så att de numera lever upp till hotellstandard menar han, vilket kan vara ytterligare en anledning till ökningen.

Störst ökning av antal husbilar i Jönköpings län noteras i Värnamo kommun. Där har antalet husbilar ökat med drygt 50 procent sedan 2011.

Antal husbilar per tusen invånare 2015

Aneby           14,2 %

Habo             13,5 %

Eksjö             11,1 %

Vaggeryd      10,6 %

Vetlanda       10,6 %

Gnosjö          10,0 %

Nässjö             9,5 %

Mullsjö            9,1 %

Gislaved          8,9 %

Värnamo         8,0 %

Tranås             8,0 %

Sävsjö             7,8 %

Jönköping       7,3 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.