Antalet kremeringar ökar i hela landet men Jönköpings län ligger lägre än riksgenomsnittet. Foto: Anna Hållams/TT / Ellinor Eke-Göransson

Färre kremeringar i Jönköping än i resten av landet

Publicerad

För fyrtio år sedan ville 30 procent av länets invånare kremeras – idag är det 75 procent. Trots den stora ökningen är det färre i länet än genomsnittet i Sverige som väljer att kremeras.

Allhelgonahelgen har fått kyrkogårdarna att lysa upp runt om i länet under helgen. En fråga som kanske uppmärksammas mer nu än andra tider på året är vad som ska hända när man går bort. Att välja kremering har ökat mycket den senaste tiden.

– Men vi har våra nysvenskar också och för dem är tron och kyrkan ännu viktigare än för oss i Sverige. De håller hårt på sina gravsättningar med kista, säger Paul Axelsson som är begravningsrådgivare.

Trots det tror han på en ytterligare ökning av kremeringar och menar att en av anledningarna kan vara att underlätta för sina anhöriga när man dör.

Färre i länet än genomsnittet

I hela Sverige vill 82 procent kremeras – en högre siffra än Jönköpings 75 procent. Vad det beror på menar Paul Axelsson kan ha att göra med den höga frikyrkligheten i länet.

– Jönköping och Jönköpings kommun är en väldigt kyrklig bygd och det kan ha att göra med att snittet inte är så högt, säger han.

Delade meningar bland länsborna

SVT var ute och träffade Jönköpingsbor på Östra Kyrkogården där de flesta av de tillfrågade skulle välja kremering.

– För de efterlevande kan en kremering vara lite smidigare, man läggs i kanske en minneslund, det blir lite enklare, säger Clas Brandt. 

En som inte är helt säker är Gullvi Florin, hon har inte bestämt sig ännu. 

Vad finns det för fördelar med jordbegravning?

– Föregående generationer har jordbegravts, man tror på att man kanske lever ett annat liv sen efter döden. Bränns man har man inbillat sig att man försvinner helt, säger Gullvi Florin och funderar vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.