Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Södermyr är säkerhetschef på Ing 2 i Eksjö och hon tycker att skyltningen är tydlig och borde göra allmänheten mer försiktig. Foto: Jonas Tubbin / SVT

Allt vanligare att civila befinner sig på Försvarsmaktens övningsområden

Publicerad

Allmänhet som tar sig in på Försvarsmaktens skjutfält under övning har blivit ett allt större problem. Detta trots att det är förbjudet och förenat med livsfara. Nu manar Försvarsmakten till försiktighet.

Fler människor än vanligt rör sig ute i skog och mark, både på grund av coronaviruset men också för att våren gjort sitt antåg med vackert väder. Och Försvarsmakten ser med oro på att allt fler av misstag eller oaktsamhet tar sig in på militära skjutfält.

Även i Eksjö, där det stora skjut- och övningsområdet Ränneslätt finns, märks problemet.

– Vi har haft personer som har kommit in i utkanten av våra fält, men dem har vi kunnat avvisa ganska omgående, säger Karin Södermyr, säkerhetschef Ing2 i Eksjö.

Se till nästa skylt

Hon säger att det sedan sommaren 2018 inte längre behövs något uppsåt för att det ska vara en överträdelse att gå in på övningsfälten, utan överträdelse blir det även vid oaktsamhet. Och att det skulle vara svårt att upptäcka övningsfälten tror Karin Södermyr inte.

– Det ska det inte vara. Det ska vara väl skyltat och lagen säger att man från en skylt ska se till nästa.

Men är det tillräckligt skyltat?

– Ja det skulle jag vilja säga att det är.

Skulle ni kunna göra något ytterligare?

– Vi har information på anslagstavlor och på Försvarsmaktens hemsida. När det är skarpskjutning är det även information i radio de dagarna. Jag skulle vilja påstå att den informationen är tillräcklig. Det är också ett egenansvar att inte ta sig in på övningsfälten.

Övar trots corona

Och trots coronaviruset genomför Försvarsmakten regelbundet övningar. Karin Södermyr påpekar att övningar även sker på helger när de flesta är lediga och kanske beger sig ut i naturen.

– Det innebär att man ska vara extra uppmärksam på de avlysningar som faktiskt finns. Och det behöver inte bara smälla runt omkring utan det kan komma stora tunga fordon också, både under dagtid men också i mörker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer