Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Klyvers chihuahua Timba går på rehabilitering hos Joanna Saari på djuksjukhuset i Jönköping. Foto: SVT

Allt fler husdjur på rehabilitering

Publicerad

Allt fler husdjur går på rehabilitering, antingen efter operationer eller som friskvård.
– Efterfrågan har ökat kraftigt den senaste tiden, säger Joanna Saari, fysioterapeut på djursjukhuset Anicura i Jönköping.

Det här med rehabilitering av hundar är speciellt vanligt bland hundägare som är aktiva med sina hundar – det kan handla om jakthundar, men också om de som tävlar med sina hundar inom, till exempel agility. Allmänt sett är fördelningen ungefär 50/50 mellan rehabilitering efter skador och operationer å ena sidan och ren friskvård å andra sidan.

– Men just här på vårt djursjukhus är det vanligare med rehabilitering efter operationer, säger Joanna Saari.

En familjemedlem

Men är det rimligt att lägga ner en hel del pengar på rehabilitering av husdjur?

– Människor och hundar är ju levande varelser med muskulatur och leder. Allt är ganska likt en människa egentligen, säger Britt Sandahl Gustafsson.

Hon är jägare och hennes jakthund, labradoren Ash, går på rehabilitering efter en skada förra hösten. Efter en operation och rehabilitering är Ash tillbaka som en frisk hund igen och kan vara med på jakten.

– Det är ju en familjemedlem som vi förhoppningsvis lever tillsammans med i mer än tio år och vi skulle väl göra allt för våra familjemedlemmar, säger Joanna Saari.

– Dessutom står försäkringen ofta för rehabiliteringen.

Husdjuren lever längre

Forskning vid bland annat Sveriges Lantbruksunversitet stödjer uppfattningen att alltfler låter sina husdjur gå på rehabilitering. När det gäller katter visade forskare redan 2009 katter levde allt längre och drog slutsatsen att ägarna är beredda att lägga alltmer på avancerad veterinärvård

– I dag finns forskning som visar att motion och träning minskar ledsmärta vid artros, hos människa. Sannolikt är förloppet samma hos katter och andra däggdjur, säger veterinär Sarah Stadig, som tidigare forskat vid Sveriges lantbruksuniversitet om artros hos katt.

2017 fanns det enligt Novus 880.000 hundar och 1,4 miljoner katter i Sverige. Sarah Stadig poängterar att många typer av rehabilitering är bra, men att det också förekommer metoder som inte är vetenskapligt belagda.

SVT rapporterade · Hur pysslar du om ditt husdjur? Vad tycker du om rehabilitering?

Nu startar vi chatten! Tack för att du delar med dig av dina tankar och upplevelser!
11.42
Självklart gör jag allt för att min hund som nu snart 12 år skall få ett så bra åldrande som möjligt. Hundar liksom vi människor får ju ofta ledproblem när de blir gamla; artros, spondylos, neurologiska problem osv. Att avliva en hund när det går att faktiskt hjälpa dem känns inte alls etiskt rätt för mig. Hunden kan må så mycket bättre med förutom medicinsk behandling, just fysioterapi, laserbehandling, massage, elektroterapi, akupunktur osv. Flera symtom försvinner, hunden får ökad rörlighet, smärtlindring, cirkulation och kan ges flera år till att leva och må gott. Den dagen hunden inte vill mer, då är det enligt min uppfattning något annat. Många idag ser hunden som en maskin. När den inte "fungerar" längre slängs den. Att begära att en gammal hund skall flyga fram i skogen eller klättra i trappor är ju inte rimligt. Att avliva sin kamrat när de inte lika rörliga som i unga år är ju bisarrt. DET är inte värdigt enligt mig.

Hundar har rätt att få åldras, få bli gamla och få det stöd och den hjälp i det som passar just den individen. Givetvis kostar det pengar och för en del blir det ju en kostnadsfråga, men mycket kan man göra hemifrån som husse och matte också.

Jag skulle aldrig kunna leva med att jag inte gjorde allt för min hund som är min bästa vän, den dagen han inte längre kan vara med mig.

Så, heja rehabilitering och habilitering för djur!
11.42
Hej, åh så roligt, friskvård är något som ligger mig varmt om hjärtat. Har 2 hundar, regelbundna besök hos terapeut, hundarna simmar, drar kedjor samt flera olika övningar som stärker dom. Övertygad om att detta är ett sätt att förhindra skador på aktiva hundar.
13.15
Det ska gosas och mysas med djuren men så fort det blir problem så avlivas de oftast.Djurvänner finns men bara så länge de är friska.
13.15
Alla våra katter mår mer n väll
Njuter god mat och härlig värme från matte o husse
Jodå grannens katt också
Trivs bättre hos oss än hos grannen ( som inte bryr sig om sitt djur ) tråkigt men sådana människor finns
13.15
Jag är extramatte åt en äldre katt. Jag skämmer nog bort honom men jag ägnar mkt tid åt att bara gosa, prata, och ge av min tid. Kanske hinner inte ord. matte/husse det, och då känner jag att min omvårdnad behövs lite extra. Mår bra själv av att sköta om denna goa katt!
13.38
Det allra viktigaste är att UMGÅS med sina djur och att KOMMUNICERA med dem (ord behövs inte). Att vara NÄRA och NÄRVARANDE, att uppmuntra och berömma dem och att vara en som de alltid kan lita på. Detta är nr. 1 om man skall ha djur överhuvudtaget. Jobbar man t ex heltid är plus resor det fel att skaffa hund eller katt.
13.51
Varför ser man inga raskatter som utekatter kan man undra.Beror det på att de är mer värda,säger väl en del om djurvänner i så fall.
14.18
Är man inte beredd att lägga omsorg, tid och pengar på sitt husdjur så ska man inte ha något.
14.18
Om man känner att lägga pengar på sitt djur ser jag inga problem med det och många djur är värda rätt så mycket, både för deras uppgifter och deras sällskap. Men man kan och får aldrig likställa människor och djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer