Linda Klyvers chihuahua Timba går på rehabilitering hos Joanna Saari på djuksjukhuset i Jönköping. Foto: SVT

Allt fler husdjur på rehabilitering

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler husdjur går på rehabilitering, antingen efter operationer eller som friskvård.

– Efterfrågan har ökat kraftigt den senaste tiden, säger Joanna Saari, fysioterapeut på djursjukhuset Anicura i Jönköping.

Det här med rehabilitering av hundar är speciellt vanligt bland hundägare som är aktiva med sina hundar – det kan handla om jakthundar, men också om de som tävlar med sina hundar inom, till exempel agility. Allmänt sett är fördelningen ungefär 50/50 mellan rehabilitering efter skador och operationer å ena sidan och ren friskvård å andra sidan.

– Men just här på vårt djursjukhus är det vanligare med rehabilitering efter operationer, säger Joanna Saari.

En familjemedlem

Men är det rimligt att lägga ner en hel del pengar på rehabilitering av husdjur?

– Människor och hundar är ju levande varelser med muskulatur och leder. Allt är ganska likt en människa egentligen, säger Britt Sandahl Gustafsson.

Hon är jägare och hennes jakthund, labradoren Ash, går på rehabilitering efter en skada förra hösten. Efter en operation och rehabilitering är Ash tillbaka som en frisk hund igen och kan vara med på jakten.

– Det är ju en familjemedlem som vi förhoppningsvis lever tillsammans med i mer än tio år och vi skulle väl göra allt för våra familjemedlemmar, säger Joanna Saari.

– Dessutom står försäkringen ofta för rehabiliteringen.

Husdjuren lever längre

Forskning vid bland annat Sveriges Lantbruksunversitet stödjer uppfattningen att alltfler låter sina husdjur gå på rehabilitering. När det gäller katter visade forskare redan 2009 katter levde allt längre och drog slutsatsen att ägarna är beredda att lägga alltmer på avancerad veterinärvård

– I dag finns forskning som visar att motion och träning minskar ledsmärta vid artros, hos människa. Sannolikt är förloppet samma hos katter och andra däggdjur, säger veterinär Sarah Stadig, som tidigare forskat vid Sveriges lantbruksuniversitet om artros hos katt.

2017 fanns det enligt Novus 880.000 hundar och 1,4 miljoner katter i Sverige. Sarah Stadig poängterar att många typer av rehabilitering är bra, men att det också förekommer metoder som inte är vetenskapligt belagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.