Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Älg som äter på granstammar skapar stora problem

Uppdaterad
Publicerad

Flera av trädstammarna runt om i länet är skadade. Det beror på att älgstammen är så pass stor att fodret inte räcker till och att födan som finns är inte tillräckligt näringsrik.

I Järsnässkogarna utanför Aneby har älgarna varit på många av stammarna för att hitta föda. Enligt Ove Cedersmyg på Skogsstyrelsen i Jönköpings län är läget allvarligt.

– Det är här en trend som är riktigt illa, säger han.

Måste avverkas

Det är granarna mellan 30-40 år som är drabbade. Det innebär att stammen kan dö om den inte avverkas inom kort.

– Vi skulle haft det det här trädet i 60-80 år innan det skulle avverkas, säger han och visar ett av de många träden som har betesskador.

– Men nu är det risk att det måste avverkas redan imorgon, säger han och förklarar att det annars kan bli helt värdelöst ur ett ekonomiskt perspektiv.

”Sätta oss ner idag”

Trots att problemet funnits en längre tid så är det inte försent att vända trenden. Det är skogsägarna som måste plantera rätt träslag på rätt mark och jägarna ha balansen på viltet.

– Kan de här två sammanstråla tror jag att vi har lyckats, säger Ove och fortsätter:

– Men då måste vi sätta oss ner vid förhandlingsbordet idag och ta vårt ansvar för att lösa problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.