Foto: Jessica Gow/TT

Allyawan från Jönköping tävlar i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Det höll inte hela vägen för Allyawan i Melodifestivalens andra deltävling i Malmö på lördagkvällen. Tillsammans med Etzia fick han lämna tävlingen.

– Det blir en svår tävling. Idealet vore att gå till andra chansen och sedan till final. Men bara att vara med i Melodifestivalen gör att det kommer att gå bra för låten, säger Allyawan när vi når honom på telefon före fredagskvällens genrep.

Föddes i Nässjö

Rapparen Allyawan föddes i Nässjö och sedan flyttade familjen till Jönköping där han bland annat har bott på Öxnehaga och Bäckalyckan. Numera bor han i Göteborg, men Melodifestivaldebuten görs i Malmö.

– Det blir jättespännande. Jag tror inte jag greppat storheten i det riktigt ännu, sa han till SVT Nyheter Jönköping när vi träffade honom för några veckor sedan.

Första deltävlingen i Göteborg förra veckan sågs av 3,2 miljoner tv-tittare och tusentals åskådare på plats.

Men trots många tittare är han inte särskilt nervös.

– Jag försöker skärma av att det är mycket folk och göra min grej och sprida kärlek, säger han.

Skrivit låten själv

Låten han tävlar med heter ”Vart haru varit” och är skriven av honom själv i samarbete med Masse Salazar. Låten var inte tänkt för Melodifestivalen, men Allyawan hoppas ändå på att den ska gå hem. Och redan nu känner han sig som en vinnare.

– Det känns som att man vunnit spermietävlingen när man var ett av 3.000 bidrag som valdes ut, säger Allyawan och skrattar.

Men om man ska tro på olika vadslagningssajter skulle det vara en stor överraskning om rapparen från Jönköping tar sig direkt till final eller andra chansen. Likadant ser det ut när det gäller omröstningen på melodifestivalens egna hemsida där läsare har kunnat rösta på sina favoriter efter att ha lyssnat på smakprov av låtarna. Där låg Allyawan sist med två procent av rösterna på fredagseftermiddagen. Flest röster hade Mariette med låten ”A million years” och Benjamin Ingrosso med ”Good Lovin”.

Kaotiskt första rep

Första repetitionen i torsdags var enligt Allyawan själv smått kaotisk. Men under fredagen har det gått bättre.

– Även om Aftonbladet lade upp en bild på mig och sa att jag grät under repet. Men så var det inte, jag var bara svettig, det är jättevarmt här, säger Allyawan och skrattar igen.

Han har varit lite förkyld och haft lite problem med halsen, men det tror han inte kommer påverka honom i kvällens final. På fredagskvällen var det genrep, och under lördagen körs ytterligare ett genrep.

– Mellan dem kommer jag bara chilla och försöka vila halsen, säger Allyawan.

Sedan har han sin egen metod för att hålla lugnet mellan repetionerna.

– Jag går runt och ber och sjunger lovsång, jag tackar gud för alla välsignelser jag fått.

Artister i deltävling 2:

  • Mariette – ”A Million Years”
  • Roger Pontare – ”Himmel och hav”
  • Etzia – ”Up”
  • Allyawan – ”Vart har du vart”
  • Dismissed – ”Hearts Align”
  • Lisa Ajax – ”I don´t give a”
  • Benjamin Ingrosso – ”Good lovin”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.