Ari Kouvonen på Almega är expert på städbranschen. Foto: SVT

Almega känner till fler liknande fall med försvunna löner

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Almega på SVT:s avslöjande om mellanchefen på ett stort städföretag som anklagas för att ha lurat anställda på pengar. Och arbetsgivarorganisationen uppger att de känner till fler fall där något liknande hänt.

– Det är förskräckligt att sådant här ska ske, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om anklagelserna mot en mellanchef.

Flera före detta anställda har vittnat om att chefen betalat dem direkt i handen och att de misstänker att stora delar av deras löner försvunnit.

Städchef misstänks för lönefiffel

”Inte godtagbar”

När SVT konfronterade mellanchefen bekräftade han att han betalat en av städarna i handen, men hävdade att det bara var under några månader tills städaren ordnat ett eget bankkonto.

Men enligt arbetsgivarorganisationen Almega håller inte den förklaringen.

– Den var givetvis inte godtagbar. Så kan man inte göra så redan där har han gjort fel mot sin arbetsgivare, säger Ari Kouvonen.

Svårt att upptäcka

Han uppger att han känner till ytterligare två fall där något liknande hänt på andra städföretag. Ari Kouvonen menar att den här typen av beteende är svårt att upptäcka.

– Det är egentligen endast genom tips som man kan få reda på den här typen av felaktigheter, säger han.

Ari Kouvonen tror att Almegas medlemsföretag behöver bättre kontrollsystem för att komma åt chefer som gör så här.

– I det här fallet har personen rätt att anställa långt ifrån arbetsgivarens huvudkontor och det är kanske då man kan lura sin arbetsgivare helt enkelt, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Städchef misstänks för lönefiffel

Mer i ämnet