Enligt Beata Allen, Kommunstyrelsen ordförande (C) kommer ett nytt fängelse i kommunen generera flera arbetstillfällen. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Aneby hoppas på nytt fängelse – klubbat i kommunstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Aneby har nu klubbat igenom att man är positiva till etablering av ett nytt fängelse i kommunen. Något som i så fall kommer generera hundratals arbetstillfällen.

I Jönköpings län har de sju kommunerna Aneby, Jönköping, Värnamo, Vaggeryd, Tranås, Eksjö och Nässjö fått förfrågan av kriminalvården om de vill bygga det nya fängelset. I går måndag fattade kommunstyrelsen i Aneby beslutet att de är positiva till etablering och kommer jobba för att övertyga Kriminalvården att kommunen ska få det nya fängelset.

– Först ska vi försöka hitta mark som vi kan bygga på. Ett tydligt krav från Kriminalvården är att det ska vara nära tätorten men inte nära bebyggelse och det ska vara tillgänglig kollektivtrafik, säger Beata Allen (c) som är kommunstyrelsens ordförande.

Flera hundra anställda

Fängelset kommer att generera cirka 300-400 arbetstillfällen plus ett antal timvikarier. Frågan är om Aneby kommun med sina 7 000 invånare kommer klara av det?

– Det kommer vi inte klara av på egen hand om vi ser till vår kommun utan vi är beroende av våra grannkommuner, säger Beata Allen.

Beskedet dröjer till nästa år

Enligt Kriminalvården kommer det ta cirka 8-12 månader att utreda vilken kommun som får fängelset.

– Det skulle vara helt fantastisk om vi får det.

Planen är att anstalten ska vara klar år 2028.

Kriminalvården har i dagsläget ingen lista som de kan presentera över de kommuner som hittills tackat ja eller nej till intresseanmälan om ett nytt fängelse.

I klippet ovan berättar några Anebybor hur de ser på ett eventuellt nytt fängelse i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.