Foto: TT

Anebybo åtalas efter nazistdemonstration vid Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

17 personer åtalas efter NMR:s demonstration i samband med bokmässan i Göteborg i fjol. En av de åtalade är en man från Aneby.

Åtta av de åtalade åtalas för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med bokmässan förra året. Anebybon, som är en av dessa, ska ha deltagit i det våldsamma upploppet genom att befinna i det främre ledet i folksamlingen, samt att trycka med en plastsköld tillsammans med meddemonstranter mot polisen trots att polisen uppmanade dem att backa.

Den nu åtalade Anebybon är tidigare dömd för bland annat skadegörelse och narkotikabrott.

Hets mot folkgrupp

De 16 personer som åtalas för hets mot folkgrupp har enligt åklagaren gjort sig skyldiga till brottet på olika sätt, ytterligare en person är enbart åtalad för våldsamt upplopp.

Flera av NMR-demonstranterna bar plakat där välkända svenskar, många av judisk härkomst, pekades ut som förbrytare.

En man som höll ett tal under mötet pekade ut personerna på plakaten som ansvariga för folkförräderi, på grund av ”massinvandringen”.

Många demonstranter bar en enhetlig, uniformsliknande klädsel där Nordiska motståndsrörelsens symbol Tyrrunan ingick. Tillsammans med deras hjälmar och sköldar gav detta ”ett militärt intryck”, enligt åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet