Foto: svt

Angav fel lön – åtalas för grovt bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern från Höglandet misstänks ha förfalskat arbetsgivarintyg som skickats till Försäkringskassan. På så vis ska han ha fått en högre sjukpenninggrundad inkomst än vad han hade rätt till och fått ut för mycket i bidrag.

Mannen har vid flera tillfällen ansökt om sjuk- och föräldrapenning med de felaktiga inkomstuppgifterna, skriver åklagaren i sin stämningsansökan. Totalt handlar det om felaktiga ansökningar och utbetalningar på runt 200 000 kronor. Detta har enligt åklagaren skett vid flera tillfällen under åren 2015 – 2017. Han åtalas för grovt bidragsbrott i Eksjö tingsrätt.

Åtalas även för bedrägeri

Mannen misstänks även för två fall av bedrägeri som enligt åtalet har skett via försäljnings- och auktionssajter, då mannen tagit emot pengar utan att leverera det som sålts.

Det är inte känt hur den åtalade mannen ställer sig till brottsanklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.