– Vi visar hur man slår med lie och hur man sår för att få sin äng att blomstra upp, säger Uno Björkman på Eksjö naturskyddsförening. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Här kan du lära dig sköta en äng

Uppdaterad
Publicerad

Första lördagen i augusti har utnämnts till ”Ängens dag” och på många platser i landet anordnar Naturskyddsföreningen slåttergille. Bland annat i Värnamo och i Eksjö, då intresserade bjuds in för att lära sig mer om ängens örter och hur man sköter en äng för att gynna artrikedomen.

– Det är så mycket som står på spel. Vi pratar väldigt mycket om det här med insekter, fjärilar och blommor tillsammans. Mycket av våra grödor kräver ju pollinatörer, berättar Sven-Åke Svensson, ordförande för Eksjö naturskyddsförening.

Bråkdel av ängsmarken finns kvar

Det finns inte många platser där ängar sköts på gammalt vis. Det handlar om att slå gräset, helst med lie, låta det fröa av sig och sedan räfsa undan höet. En äng ska inte gödas utan den magra marken gynnar en mångfald av örter, vilket i sin tur gynnar insekter som behövs i vår natur som pollinatörer.

I Eksjö kommun fanns 920 hektar ängsmark 1938, men femtio år senare fanns bara fem hektar kvar. Naturskyddsföreningen vill utöka antalet ängar i hela landet och då krävs kunskap om hur man sköter dem.

Ängens dag i hela landet

Eksjö naturskyddsförening bjuder in till slåttergille vid Fiskaretorpet, strax utanför Eksjö. Där får man lära sig att slå med lie, vilka örter och insekter som finns i ängen och hur man kan göra om man vill ha en egen äng.

– Vi visar hur man slår med lie, hur man slipar den och skaffar reservdelar och hur man sår för att få sin äng att blomstra upp, säger Uno Björkman.

Han fortsätter:

– Man kan med fördel ha en äng hemma i trädgården. Lämna en plätt på några kvadratmeter, ta hö från en äng och så i det på gräsplätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.