– Man får vara arg och hata. Alla känslor måste tillåtas, det är en del i sorgeprocessen, förklarar Ewa-Britt Gabrielsen. Foto: TT/Privat

Anhöriga till personer som dödats av våld träffas i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen träffas Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV, i Jönköping för en anhörighelg.

– Vi som har drabbats talar samma språk, det är oerhört viktigt att vi får träffas och utbyta erfarenheter och stötta varandra, säger Ewa-Britt Gabrielsen, språkrör i RAV.

Föreningen jobbar med att ge stöd till människor som förlorat någon närstående i våldsdåd. Föreningen ordnar träffar för anhöriga, syftet är att ge stöd till varandra och till nya människor som drabbats. Föreningen ordnar också föreläsningar i olika sammanhang och försöker också skapa opinion för att samhället ska bli bättre på att ge stöd till denna anhöriggrupp.

Sonen mördades för 12 år sedan

Enligt Ewa-Britt Gabrielsen finns det i många kommuner Posum-grupper som ger stöd vid större olyckor och allvarliga händelser. Ett stöd som ofta inte finns vid händelser där enstaka personer förolyckas eller mördas.

– Min erfarenhet är att det ofta brister i överlämnandet av ett dödsbesked, det går väldigt snabbt eller så ringer man anhöriga som får sätta sig i en bil och köra till sjukhuset. Ofta är man inte i skick att köra i en sådan situation. Där tror jag att man på många platser i landet måste hitta bättre rutiner.

Ewa-Britt Gabrielsen är ett av föreningens språkrör och har själv erfarenhet av en anhörig som dödats i ett våldsdåd. Hennes 30-årige son blev 2005 nedsparkad och misshandlad till döds i Stockholm. Hon berättar om att hon och hennes man fick ett fint bemötande av vårdpersonal och polis.

– Vårdpersonalen och polisen vi träffade då var underbara. Vi har fortfarande kontakt med de poliserna som mötte oss då.

”Man får vara arg och hata”

Men som språkrör i föreningen har hon hört många som har andra erfarenheter och därför jobbar föreningen nu för att lyfta frågan och för att berörda myndigheter ska få bra rutiner kring detta.

– Det får inte bara vara tur om man får ett bra bemötande.

Föreningen RAV har i dag 265 medlemmar och de flesta är anhöriga till 51 mördade personer i landet. Under anhörighelgen i Jönköping kommer 24 anhöriga att finnas med. Det blir mycket tid till samtal, men det blir även en föreläsning med psykologen Göran Gyllenswärd.

Under träffarna brukar det ges mycket tid till fria samtal där man kan berätta om det som hänt, känslor och upplevelser.

– Man får vara arg och hata. Alla känslor måste tillåtas, det är en del i sorgeprocessen, förklarar Ewa-Britt Gabrielsen.

För många är det viktigt att få prata om och på så sätt bearbeta det som hänt. Men deltagarna väljer alltid själva hur mycket de vill berätta.

Ljusmanifestation för de mördade

Foto: Ewa-Britt Gabrielsen

Under helgen i Jönköping kommer föreningen också att ha en ljusmanifestation vid Rocksjöns strand. Den hålls vid sjutiden på lördagskvällen.

– Vi kommer vid en ceremoni tända ett ljus för de 51 mördade och säga deras namn.

Anhörigträffarna har för många inneburit att man fått nya vänner för livet. Och även om det kan vara starka känslor och en hel del tårar under helgerna så blir det också många skratt.

– Hur svårt det än kan vara så går livet vidare. Man har en överlevnadsförmåga och vi vill leva för våra döda anhörigas skull, de skulle nog inte vilja att vi gav upp, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.