Anmälde vab 52 gånger utan att barnen var sjuka

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern anmälde till Försäkringskassan att hans barn var sjuka vid 52 tillfällen under två och ett halvt år. Men i själva verket var han på jobbet och kunde alltså plocka ut både lön och tillfällig föräldrapenning för sammanlagt 285 dagar.

Mannen, som stått åtalad för en rad brott, förutom bidragsbrottet, hävdade i tingsrätten att han trodde att han hade rätt att sjukanmäla barnen och plocka ut bidrag samtidigt som han jobbade. Totalt ska mannen fått ut nästan 250.000 kronor.

Flera brott

Tingsrätten konstaterar att mannen systematiskt sökt tillfällig föräldrapenning och aktivt fyllt i barnens sjukdomar och dömer honom därför för grovt bidragsbrott.

Han döms också för penningtvättsbrott, då han tagit ut 70.000 kronor som sammanlagt elva personer satt in på konton i mannens namn för varor och hyra för lägenhet som de aldrig fått, på en second handsajt.

Mannen döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. Han döms också att betala tillbaka pengar till de som blivit bedragna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.