Anna Säll. Foto: Sveriges bagare och konditorer

Anna tog bronset i SM för unga bagare

Uppdaterad
Publicerad

När SM gick av stapeln knep Anna Säll från Jönköping tredjeplatsen. Hon övertygade juryn med sina wienerbröd som innehöll pinjenötter, torkad persilja och kräm av svart mögelost.

Finalen på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg varade i fem timmar och tio unga bagare kämpade om titlarna.

Förutom wienerbröden bakade Anna Säll även ett skådebröd format som en fiol.

– Mitt genomgående tema var ”att sätta en not”. Skådebrödet är jag lite extra stolt över eftersom jag använt många olika tekniker och två olika degar, säger Anna Säll i ett pressmeddelande.

Fem moment

Juryn bedömde finalisterna i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebullar, wienerbröd och ett skådebröd eller en tårta.

Bakverken värderades sedan utifrån färg, smak, form och kreativitet.

– Fantastiskt smickrande och kul att jag fick en sådan fin placering. Jag gjorde mitt bästa och känner mig mer än nöjd med min insats. Jag var väl förberedd då jag övat i nästan två månader, så nervositeten släppte snabbt, säger Anna Säll.

Kvalificerat till landslaget

Hon har nu kvalificerat sig till Juniorbagarlandslaget och kommer senare i år tävla för att bli en av två bagare som kommer representera Sverige i EM för Unga bagare.

Anna Säll är ursprungligen från Jönköping, men arbetar numera på ett bageri i Solna.

Årets tävling var den 26:e i ordningen och den arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Samtliga tävlande är under 23 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.