I klippet berättar Mikael Holmstrand, som är är vice ordförande i ESS och lagledare i Lejonen, om de nya reglerna. Foto: Bildbyrån/ SVT

Annorlunda säsong väntar speedwaylagen

Publicerad

I morgon startar en annorlunda säsong för de båda speedwaylagen från Jönköpings län. Flera regler har anpassats efter den rådande pandemin.

Det var länge varit osäker om det skulle bli någon speedway denna säsong med tanke på coronapandemin. Till slut enades alla lag förutom regerande svenska mästarna Smederna, som valde att tacka nej till att delta denna säsong.

Fler svenska förare

Inledningsvis kommer lagen inte få ta in någon publik på sina hemmamatcher. Dessutom står det klart att det i år kommer att vara fler svenska förare i varje klubb.

– Det är ett nytt körschema som gäller för säsongen 2020, som är annpassat till coronavilkoren. Det innebär att man har sex förare plus att man kan ta in en svensk junior. Det är ett steg för att få med mer svenskar, sedan är det ju så att en del utländska förare inte är tillgängliga i år och att de är för dyra, så då har vi bestämt att satsa på svenska förare, säger Mikael Holmstrand som är vice ordförande i ESS och lagledare i Lejonen.

Men finns det en risk att serien blir sämre i år?

– Nej, det kommer inte vara lika namnkunniga förare men det är ju inte lika med en sämre serie. Jag tror att publiken som följer oss via tv kommer att få se jämna och spännande matcher även i år, säger han.

Hur kommer det att gå för lagen från Jönköpings län?

– Både Lejonen och Vetlanda har som vanligt bra och breda lagbyggen, jag tror att båda lagen kommer att hålla till i toppen av serien, säger Mikael Holmstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.