Stein Erik Norderhaug, områdeschef, IFO och socialförvaltningen. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Ansökan av försörjningsstöd digitaliseras i Jönköping

Publicerad

Ett nytt digitalt system för att ansöka om socialbidrag håller på att tas fram i Jönköpings kommun. Något som nu får socialsekreterare att reagera – de är bekymrade för att det kan komma att fuskas mer.

I ett anonymt brev till SVT:s redaktion uttrycker socialsekreterare från två socialkontor i Jönköpings kommun sin oro för den nya e-tjänsten. Just nu testas tjänsten och man hoppas på att kunna lansera skarpt under hösten.

Det kommer inte längre att krävas underlag som kvitton och fakturor för att styrka utgifterna. Däremot uppmanas bidragssökarna att spara underlagen i ungefär fyra månader eftersom stickkontroller kan utföras.

Oroliga socialsekreterare

Socialsekreterarna, som vill vara anonyma, tror att den nya tjänsten kan leda till fusk: ”vi är mycket oroliga för kontrollfunktionen”, skriver de till SVT.

Områdeschefen håller inte med, han tycker inte att man ska se de som ansöker om försörjningsstöd som potentiella fuskare.

– Jag förstår att vissa socialsekreterare kan vara oroliga. De är vana att arbeta på ett annat där de tar in varenda faktura och tittar på den, säger Stein Erik Norderhaug, som är områdeschef på socialförvaltningen i Jönköpings kommun.

Ska minska administrationen

Anledningen till att det nya systemet införs är bland annat besparingsskäl och att man vill skapa en större tillgänglighet.

– Vi vill effektivisera arbetet som våra socialsekreterare gör. Just nu lägger de väldigt mycket tid på administration fast vi har en mycket välutbildad socialsekreterarkår som borde utföra mer kvalificerade uppgifter, säger Stein Erik Norderhaug.

”Väldigt naivt”

De kritiska och anonyma socialsekreterarna skriver i brevet att de tror att tjänsten kommer att underlätta deras arbete till viss del och att de flesta som ansöker är ärliga. Men de nämner också att de inte känner sig bekväma med att betala ut bistånd till klienter där de ”redan idag vet eller har stark misstanke om att det förekommer fusk”.

Vidare menar de att det är ”väldigt naivt att tro att det inte kommer att få konsekvenser av ökade kostnader för ekonomiskt bistånd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.