Redan inom någon månad började den anställda med ett grooming-beteende. Foto: Gorm Kallestad/TT

Anställd på HVB-hem bedrev ”hemlig klubb” för barn

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett boende för barn och unga vuxna bedrev i hemlighet en klubb med utvalda barn som medlemmar. Kollegor slog larm om att den anställda hade svårigheter med intimitet gällande barnen och i en efterföljande utredning framkom olämpliga inträdesriter och ett ”grooming-beteende” gentemot barnen.

En anställd vid ett HVB-hem på Höglandet anmälde sig som familjehem till två inskrivna barn vid boendet. Då framkom uppgifter från kollegor som gjorde gällande att den anställda hade svårt att följa riktlinjer och yrkesrollen gentemot dessa barn. Personen uppgavs ha ett beteende som visade på svårigheter med närhet och distans. Bland annat kramade personen barn bakifrån.

I början av december förra året inleds en lex Sarah-utredning med anledning av uppgifterna.

”Hemlig klubb” för barn

Utredningen visar att den anställda drivit en ”hemlig klubb” med utvalda barn på HVB-boendet. Ett barn visar bland annat upp ett klubbmärke i form av ett halsband som denne fått.

I ett av barnens rum hittas även lappar skrivna av den anställda med regler för klubben och beskrivningar av inträdesriter, tystnadsplikt och planer för en vistelse i en koja i skogen.

Arbetade på polisen

Den utpekade personen togs ur tjänst och sade sedan upp sin tjänst på HVB-hemmet innan utredningen tog vid. Enligt anmälan har hemmets föreståndare avrått den tidigare anställda att gå vidare med att bli familjhem då det var oprofessionellt att blanda rollen som anställd och familjhem.

SVT Nyheter Jönköping har talat med föreståndaren som säger så här om det som uppdagats:

– Det känns bra att vi har rutiner och uppmärksammar saker innan det leder till något värre. Inget ofredande eller övergrepp har framkommit, men det vi sett är att det kunde lett till något sådant.

Går ni vidare med polisanmälan?

– Vi har diskuterat det men eftersom inget brottsligt uppsåt eller gränsöverskridande framkommit så gör vi inte det. Det har stoppats innan något hände och barnen har inte lidit skada av detta.

Den tidigare anställda arbetade inte mer än några månader på hemmet. Hen anställdes efter goda vitsord från Polismyndigheten, kommunal omsorg och andra HVB-hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer