Regionens medicinskt ansvarige läkaren Pierre Chefan berömmer räddnings- och sjukvårdsinsatsen vid branden på Husqvarna AB. Foto: SVT

Ansvarig läkare berömmer insatsen vid branden i Huskvarna: ”Kunde gått mycket värre”

Uppdaterad
Publicerad

Det hade kunnat gå mycket värre, berättar medicinskt ansvarige läkaren Pierre Cherfan om branden i Huskvarna. Av totalt 13 som fick vård för rökskador blev minst två personer inlagda – men ingen fick några allvarliga skador.

Facit efter den intensiva kvällen i Huskvarna då en brand bröt ut på Husqvarna AB blev för sjukvården 13 skadade patienter. De påverkades av den kraftiga brandröken, och fördes till sjukhus eller närakut inom primärvården.

– Tre brandmän fördes till närakuten, de var lättare skadade och alla tre kunde åka hem, säger Pierre  Cherfan, regional medicinskt ansvarig, Region Jönköpings län.

Två inlagda över natten

Tio personer fördes med ambulans till medicinakuten. Av dem var nio anställda på fabriken, och en väktare.

– Av  dem vet jag att alla inte har blivit  färdigbedömda. Hittills har vi två som blivit inlagda, på grund av symtom i övre luftvägarna, säger Pierre Cherfan.

Han säger att ingen vårdas för allvarliga skador, och ingen har lagts in på intensivvårdsavdelning.

– Det är vanlig övervakning för luftvägssymtom. Det kan kanske bli någon mer som blir inlagd.

”Kunnat gå mycket värre”

Räddnings- och sjukvårdsarbetet under den dramatiska kvällen fungerade mycket bra, enligt Pierre Cherfan. En särskild sjukvårdsgrupp kom ut till platsen med narkosläkare, och syrgastuber kördes ut som kunde sättas in i behandling direkt på de som påverkats av brandröken. Det är röken som ofta är den stora faran med bränder som denna.

– Jag tycker att alla har skött sig exemplariskt ikväll, från de 40 brandmän som var där, till sjukvårdens insatser. Det hade kunnat gå mycket värre, säger Pierre Cherfan.

Nedan en rapport från SVTs reporter som var på plats strax efter att branden brutit ut.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
13 personer fick föras till sjukvård vid en industribrand i Huskvarna. Foto: Mattias Landström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer