Hör smittskyddsläkaren Malin Bengnér förklara varför antalet dödsfall i corona i länet hittills inte är fler än för en vanlig säsongsinfluensa. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Antal coronadödsfall motsvarar hittills en vanlig influensa

Uppdaterad
Publicerad

Ungefärliga, uppskattade siffror visar att mellan 30 till 100 personer i länet varje år dör av ”vanlig” influensa. Just nu ligger dödstalet för corona på 49 döda personer.

Statistiken väcker frågan hur farligt coronaviruset egentligen är i relation till en vanlig influensa. Men sjukvårdens ansvariga vill inte förminska coronavirusets risker.

– För det första har vi inte sett slutet på corona än, och för det andra så har vi vidtagit många åtgärder. Utan dem hade siffrorna sett helt annorlunda ut, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare region Jönköpings län.

Samtidigt medger hon att medias stora fokus på corona kan ge en skev bild.

– Det blir väldigt dramatiskt när man varje dag visar dödssiffror för corona. Man ska ha klart för sig att det dör många människor även av den vanliga säsongsinfluensan varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet