Foto: Hasse Holmberg/TT

Antalet assistansberättigade i länet minskar kraftigt

Publicerad

Jönköping är det län där antalet assistansberättigade har minskat allra mest i landet. Om man jämför årsskiftet 2014-15 med i dag är det en minskning med över 23 procent.

Det är Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, som har sammanställt siffror från Försäkringskassan över hur många personer som har rätt till assistans.  Vid slutet av 2017 var det 14.886 personer i Sverige som hade statlig assistansersättning, mot 16.158 vid slutet av 2014, en minskning med nästan 8 procent. I Jönköpings län har det minskat med drygt 23 procent.

– Detta bekräftar det vi anat, nämligen att människor med funktionsnedsättning nu rasar ut ur assistanssystemet i snabb takt, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

”Behovet av barnboenden ökar”

Enligt Maria Persdotter kom den stora förändringen efter att Försäkringskassan fått sitt regleringsbrev från regeringen inför 2016, där regeringen gav myndigheten i uppdrag att bryta utvecklingen av antalet timmar i assistansen.

– Föräldrar som slitit och vakat över sina barn och till slut ansökt om stöd i form av assistans tvingas nu börja fundera på att lämna bort barnet. Kommuner larmar om att behovet av barnboenden ökar, säger Maria Persdotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer