Under en längre tid har antalet orosanmälningar ökat kraftigt i Jönköpings kommun. I klippet ovan berättar individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande Christer Sjöberg (S) vad de tänker göra nu. Foto: TT/SVT

Antalet orosanmälningar ökar – Jönköpings kommun lex Sarah-anmäler

Uppdaterad
Publicerad

Antalet orosanmälningar till socialtjänsten i Jönköpings kommun om barn som far illa ökar stort. 

– Vi är ju tillsatta för att utsatta barn och ungdomar ska ha det bra så det här är mycket allvarligt, säger Christer Sjöberg (S), ordförande för Individ- och familjeomsorgsnämnden i Jönköping.

Det får högst ta fyra månader att utreda en orosanmälan, men i början av juni var det över 120 fall som Jönköpings kommun inte hunnit ta hand om. Värst var det för kontoret på väster och nu ska kommunen lex Sarah-anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg. Det var Jönköpings posten först med att rapportera.

I januari låg antalet orosanmälningar i Jönköpings kommun på 358 stycken. I maj var de 511 stycken, enligt tidningen.

Ökar även i riket

I riket har antalet orosanmälningar om barn som far illa ökat med fem procent under pandemin, enligt en studie från Socialstyrelsen. Men i Jönköpings kommun är ökningen tio procent mellan 2019 och 2020. Enligt Christer Sjöberg pågår nu en analys för att ta reda på vilka fel och brister som måste åtgärdas.

Oppositionen kritisk

Oppositionen i Jönköping bestående av Moderater och Kristdemokrater skriver i ett pressmeddelande att de är oroliga för utvecklingen.

– Vi har en längre tid känt en oro för att socialtjänsten för tillfället inte har tillräckliga resurser för att möta ett ökat antal ärenden rörande barn som på olika sätt far illa eller befinner sig i en utsatt situation, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).

I klippet kommenterar Christer Sjöberg utvecklingen när det gäller orosanmälningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.