Anticimex använder sig mer av elektroniska och mekaniska fällor Foto: TT/Fredrik Sandberg

Antalet råttsaneringar minskar i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Anticimex genomförde 837 råttsaneringar i Jönköpings län under 2017, det är en minskning med 16 procent jämfört med året dessförinnan. Men i landet som helhet har antalet saneringar av råttor ökat med 9,8 procent.

– Jag tror att minskningen här beror på flera aspekter. Vi jobbar bland annat mer förebyggande och har fler inspektioner hos företag där vi påtalar brister och risker i deras fastigheter, exempelvis gällande trasiga portar, säger David Vedeskog, Anticimex i Jönköping.

Reglerna för råttbekämpning har förändrats under de senaste åren. Idag får man inte längre permanent lägga ut kemiskt bekämpningsmedel, alltså råttgift. Anticimex i Jönköping använder sig idag mer av elektroniska och mekaniska fällor för att hålla nere råttbeståndet.

-  Vi har nästan tredubblat antalet avloppsfällor i Jönköpings kommun. De står ute konstant vid avloppen och vi har sett att det håller nere beståndet, säger David Vedeskog.

Behövs en större medvetenhet

Men antalet råttsaneringar ökar ju i landet i stort, vad måste till för att beståndet ska minska överallt? 

Man måste få till ett samarbete mellan olika aktörer; saneringsbolag och fastighetsbolag.  Medvetenheten måste bli större hos gemene man, säger David Vedeskog.

Så undviker du råttor

  • Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.
  • Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte. 
  • Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.
  • Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.
  • Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.