Foto: Bertil Ericson / TT

Arbetet med den fysiska hälsan vid psykisk ohälsa lyckat

Publicerad

Eftersom personer med psykisk ohälsa löper stor risk att även få sämre fysisk hälsa, har Region Jönköpings län utvecklat ett hälsofrämjande arbetssätt vid psykosmottagningen på Värnamo sjukhus. Det har gett goda resultat och nu permanentas och sprids arbetssättet över hela länet.

Sedan hösten 2015 tar psykosmottagningen i Värnamo även upp patienternas fysiska hälsa vid det årliga läkarbesöket. Vid behov kan patienterna sedan få hjälp med livsstilsförändringar av klinikens sjukgymnast eller av de kommunala aktivitetsgrupperna.

Och resultatet av det här arbetssättet har varit märkbara.

– Vi ser förändringar i matvanor och fysisk aktivitet. Vi har exempel på patienter som gått ner rejält i vikt, säger specialistsjuksköterska Anneli Skogenfors i ett uttalande på Region Jönköpings läns webbsida.

Tidiga insatser

De somatiska problemen som personer med psykisk ohälsa ofta lider av är exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, KOL eller diabetes. Genom det nya arbetssättet som tagits fram i projektet ”Somatisk hälsa vid psykisk sjukdom” kan tidiga insatser göras.

– Vi vill upptäcka personer med behov av insatser, ge dem stöd till förändring och se till att det blir varaktigt. Detta är ett hälsofrämjande arbete för att skapa en jämlik hälsa som vi vill bli bättre på tillsammans, säger Hanna Ljungman Freij, sjukgymnast och projektledare.

Att metoden nu permanentas och sprids inom hela Regionen innebär att även vården i Jönköping och Höglandet utvecklar sitt arbetssätt med stöd till förändringar av levnadsvanor och läkemedelsgenomgångar med mera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.