Bineyam Tesfamaryam i Jönköping vill gärna ha ett jobb, i klippet hör du honom berätta om sina förhoppningar. Foto: Linda Mathillas/SVT

Arbetslösheten sjunker men fler är långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten minskade något i Jönköpings län i april i år jämfört med samma månad förra året. Det som oroar arbetsförmedlingen nu är att långtidsarbetslösheten ökar. Bineyam Tesfamaryam i Jönköping har varit utan jobb i åtta månader.

– Jag vill ha ett jobb. Det spelar ingen roll vad det är egentligen, säger han.

Totalt var 12 355 länsbor inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i april, vilket motsvarar 6,7 procent av befolkningen i arbetsför ålder. Det är en minskning med 556 personer jämfört med samma månad förra året.

Av de arbetslösa var 7 580 länsbor inskrivna i någon form av program med aktivitetsstöd. Det är 1 414 personer fler än för ett år sedan.

– Jag ser inget alarmerande i dessa siffror. Det som är en utmaning nu är att kompetensen hos de som är arbetslösa inte motsvarar det behov som finns i länet just nu, säger Johanna Buchalle, arbetsförmedlingschef i Jönköpings län.

Långtidsarbetslösheten stiger

Bland de långtidsarbetslösa syns en ny grupp av personer som har både gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet sedan tidigare, men ändå har svårt att få jobb, enligt Buchalle.

Bineyam Tesfamaryam hoppas komma in på en utbildning för att lära sig köra lastbil i höst, men fram tills dess vill han ha ett jobb.

– Det är tråkigt, men vad ska jag göra. Det är corona också och det gör det inte lättare.

Tidigare arbetade han på ett lager, men anställningen upphörde och sedan dess har han varit arbetslöshet.

Andelen arbetslösa i procent i Jönköping län i april 2021

(Förändring procentenheter jämfört med 2020 inom parentes)

Aneby 7,0 (+0,3)

Eksjö 7,5 (+0,1)

Gislaved 7,3 (-1,1)

Gnosjö 5,6 (-0,9)

Habo 3,5 (0,0)

Jönköping 6,1 (-0,1)

Mullsjö 5,0 (-0,1)

Nässjö 9,7 (-0,4)

Sävsjö 8,7 (0,0)

Tranås 9,6 (+0,2)

Vaggeryd 5,7 (0,0)

Vetlanda 6,9 (-0,5)

Värnamo 5,9 (-0,9)

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.