Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Brogård i Sävsjö kommun odlar spannmål för sin djurbesättning och i år ser det ut att bli ett bättre år än normalt. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Årets spannmålsskörd bättre än normalt

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren David Brogård från Hylletofta i Sävsjö kommun ser ljust på årets spannmålsskörd som väntas bli något över det normala.

– Det är extra roligt ett sådant här år med de extrakostnader som varit, men samtidigt är inte skörden säkrad förrän den är inne i ladan, säger han.

Om cirka tre veckor är det dags för David Brogård att börja skörda höstsådden. I vintras var han en av alla de bönder som oroade sig för de höga bränslepriserna, kraftigt förhöjda elkostnader och allt dyrare foder. Men nu är han desto gladare.

– Tar man Sverige i helhet så ligger vi på en normalskörd som det ser ut nu och det känns ju tryggt med tanke på omvärldsläget.

Förödande med hettan

Samtidigt var de höga temperaturerna tidigare i veckan inte särskilt bra för spannmålet. Dagar med temperaturer över 30 grader är förödande, säger han:

– I veckan försvann nog 200 kilo troligtvis men vetet här är i en relativt sen fas och då är det inte lika känsligt.

Även vallskörden ser hyfsat bra ut i år för David Brogård som redan hunnit skörda två gånger. Nu hoppas han på lagom med regn.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.