Rahimeh och Rahim Alizaie bor i en av lägenheterna tillsammans med sina två barn. Foto: Philip Naskret / SVT

Asylsökande tvingas göra sig av med tillhörigheter

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande som har tillfälliga boenden i Burseryd måste nu göra sig av med all personlig inredning. TV-apparater, soffor eller mattor som familjerna själva skaffat i väntan på besked om asyl får inte vara kvar. Migrationsverket menar att det finns risk för skadeinsekter och att sakerna riskerar att lämnas kvar vid flytt.

De flesta asylsökande i Burseryd är barnfamiljer. Vissa av dem har bott i Migrationsverkets lägenheter i över tre år i väntan på besked om uppehållstillstånd, och under tiden har de försökt bygga sig ett hem med till exempel mattor, soffor, TV och skåp.

Men efter att Migrationsverket nyligen besökte asylboendet fick familjerna besked om att all personlig inredning ska bort inom en månad.

– Vi vill inte slänga något. Vi har mattor på golvet eftersom det blir kallt annars, säger Rahimeh Alizaie, en av dem som bor i Burseryd.

Ökat problem med skadedjur

Det som familjerna kommer att få ha kvar är endast sängar, köksmöbler och några fåtöljer. Migrationsverket menar att anledningen dels är att sakerna riskerar att lämnas kvar när familjerna flyttar men också att boendet har problem med skadedjur.

– I samband med att lägenheter ska avvecklas eller sägas upp ser vi ett behov av att informera de boende om att de ska ta med sig sina egna möbler, eftersom vi tidigare har sett att vi på Migrationsverket har fått slänga kvarlämnade möbler. Samtidigt har vi sett att problemet med skadedjur blir allt större om möbler flyttas runt, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket.

Är det skadedjur även på det här boendet?

– Ja, det har det varit och man har gjort olika saneringar, säger Lisa Danling. 

På boendet i Burseryd finns det totalt 29 lägenheter med drygt 110 asylsökande. Rahimeh och Rahim Alizaie har två barn, en sexårig flicka och en pojke som är nio.

– Vi har inte haft några skadedjur här, säger Rahimeh Alizaie.

Vädjar till migrationsministern

Svenska kyrkan, Allianskyrkan och Röda Korset i Burseryd vädjar nu i ett brev till migrationsminister Heléne Fritzon att familjerna ska få ha kvar sina saker.

– Det är kränkande. Det är väl självklart att man vill ha ett personligt hem, säger Börje Malmborg i Allianskyrkans asylgrupp.

– Medmänskligheten har försvunnit. Borttagningen av möbler skulle påbörjas omgående och vara klar inom en månad. Men familjerna vet inte hur länge de får bo kvar, det kan dröja upp till halvårsskiftet nästa år innan boendet stängs, säger Börje Malmborg.

Han berättar att han själv ringt upp Migrationsverket och fått samma uppgift, att sakerna ska ut inom en månad.

Kommunikationsmiss

Men Lisa Danling på Migrationsverket säger att familjerna kommer att få ha sina saker kvar till det blir dags för flytt och menar att det hela rör sig om en kommunikationsmiss.

– Det är inte så att man behöver göra sig av med dem på studs, det här är mer som en information.

Men beskedet de boende har fått är att allt ska vara borta inom en månad?

–  Okej, det är inte den informationen jag har. 

Vad tänker du om att de boende har uppfattat det som att de har en månad på sig?

– Det kan ha blivit någon form av kommunikationsmiss och då får vi förtydliga det.

Men enligt Börje Malmborg var beskedet tydligt och han tror att Migrationsverket nu har ändrat sitt besked.

Varför tror du att det är ett annat besked nu?

– Kanske för att media är här.

Migrationsverkets plan är att boendet i Burseryd ska vara helt avvecklat tredje kvartalet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.