Ann Aldén är kyrkoherde i Jönköpings församling. Foto: SVT

Återkommande skadegörelse på konfirmationsläger

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 200 000 kronor har det kostat Svenska kyrkan i Jönköping att ersätta lägergårdar för skadegörelser som konfirmander stått för sedan 2012. Nu drar församlingen upp en handlingsplan för att få bukt med problemet.

Det var på ett konfirmationsläger på stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd i maj i år som flera stolar kastades ner från ett tak. En faktura till Svenska kyrkan på 22 000 kronor radar upp skadegörelser på bland annat fönster, hatthylla och säng. Det har också krävts många timmar för att städa och måla om efter att de 60 ungdomarna åkt hem.

Skadegörelser varje år sedan 2012

– Det är beklagligt och vi tar det här på stort allvar. I det här specifika fallet var det en konfirmand som blev hemskickad efter att ha misskött sig, säger Ann Aldén som är kyrkoherde i Jönköpings församling som är arrangörer för lägret.

Från stiftsgården Tallnäs vill man tona ner händelsen, men flera fakturor till Jönköpings församling visar att det har varit skadegörelser för sammanlagt 122 000 kronor sedan 2012. Även andra lägergårdar har krävt Jönköpings församling på ersättning för skadegörelser för runt 70 000 de senaste fem åren.

Få som gör mycket skada

Jönköpings församling lägger stora summor på konfirmationsundervisningen, runt 3,5 miljoner varje år. Kyrkoherden erkänner att det har förekommit problem, men menar att det i deras stora program för konfirmander är väldigt få som missköter sig.

– Det är synd att det tar sådana proportioner när det är någon enskild som inte tar tillvara på förtroendet det innebär att få vara på ett läger, säger Ann Aldén.

Ser över storlek på populära läger

Nu pratar Svenska kyrkan om att noggrannare gå igenom lägerkontraktet som ungdomarna skriver på innan de åker på lägret och förtydliga spelreglerna. Man pratar också om att se över storleken på de största konfirmandgrupperna.

-Det är en svår avvägning, för det är ju samtidigt väldigt populära konfirmationspräster och koncept som gör att många ungdomar vill vara i våra grupper, säger Ann Aldén.

Lugnar konfirmander

Svenska kyrkan i Jönköping har nio olika temaläger för konfirmander, och Aldén betonar att de cirka 150 ungdomarna som deltar varje år inte ska oroa sig.

– För alla som åker på ett konfirmationsläger med oss ska det vara meningfullt och man ska ha roligt och känna sig trygg, säger Ann Aldén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.