Maria Johansson (C) har fått hundratals sms med hot från samma man. Foto: Privat/TT

Dubbel fängelsedom för hot mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot folkvalda politiker är idag inget ovanligt – och många befarar att det kan bli värre under valåret. En av de som drabbats är Maria Johansson (C), ordförande i medborgarnämnden i Värnamo och hon har tröttnat.

– Jag vill hålla en låg profil nu, även om man aldrig får låta det påverka en, säger hon till SVT Nyheter Jönköping.

En man i 40-årsåldern dömdes nyligen till åtta månaders fängelse för att ha hotat medborgarnämndens ordförande i Värnamo, Maria Johansson (C), och tre tjänstemän vid medborgarförvaltningen via telefon och mejl. Till Maria Johansson ska han ha skickat över 200 aggressiva sms.

– Man får inte låta det påverka en för mycket, då blir det ett hot mot demokratin, säger Maria Johansson.

Hot mot politiker

LÄS MER: Vi hotas till livet – 10 politiker berättar

Släpptes – och hotade igen

När han släpptes i väntan på dom i oktober ska han ha skickat nya meddelanden och på måndagen den 6 november hölls rättegången där dom meddelandes direkt i tingsrätten – mannen dömdes till två månaders fängelse för de ”nya” hoten.

Han har överklagat den första domen och menar att han har skickat vissa meddelanden men inte alla – fler . Han har ett par veckor på sig att överklaga även den nya domen.

Maria Johansson är positiv till att mannen blivit dömd men kritisk till straffskalan för hoten som i flera fall varit dödshot.

– Det är inte bra att man ligger på en lägre straffskala som förtroendevald än som tjänsteman, människa som människa tänker jag.

Kommer du att fortsätta med politiken ändå?

– Ja, det kommer jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet