Arkivbild Foto: TT

Attackerades av polishund – får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En oskyldig man som bets av en polishund under en rånarjakt i Mullsjö får 3 744 kronor i ersättning av polisen. Själv menar han att händelsen tvingat honom att leta efter en ny bostad och ville därför ha 100 000 kronor i skadestånd.

Mannen lämnade sin bostad kvällen den 21 november efter att ha sett någon som lyste med en ficklampa utanför, som han trodde kunde vara en tjuv.

Lampan visade sig tillhöra en av polisens hundförare, som letade efter en man som tidigare under kvällen hade rånat apoteket i Mullsjö.

Slet sig loss

Den bitne mannen slet sig först loss från hundens grepp men lyckades inte öppna dörren och attackerades då av hunden en gång till.

– Den här gången tog hunden ett hårt grepp om mitt lår och släppte inte. Jag försökte få bort den genom att slå den, men det hjälpte inte, skriver han i sin ansökan om skadestånd.

Inte förrän mannen lugnade ner sig ska hundens käkar ha släppt greppet.

Polisen förde honom därefter med två bett i låret till sjukhuset, och uppmanade hans fru att inte öppna dörren för någon.

Känner sig otrygg

– Hela händelsen har lämnat en bestående inverkan på min frus mentala hälsa. Nu vill hon inte vara själv i vardagsrummet och hon vill flytta till en lägenhet så snart som möjligt, skriver han.

Polismyndigheten ger mannen en ersättning på 1 736 kronor för läkarbesök, medicin och ett par nya byxor. Utöver det får han 2 008 kronor för förlorad inkomst.

När det gäller kravet på ersättning för att hitta en ny bostad så menar man att kostnaden saknar ett tillräckligt starkt samband med hundens attack för att något skadestånd ska kunna betalas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer